Η ΟΜΑΔΑ

Η oμάδα θεάτρου «Μικρός Βορράς», είναι μια αστική μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία, η οποία λειτουργεί με τη μορφή κολεκτίβας. Ιδρύθηκε το 2012 από τον σκηνοθέτη και δάσκαλο του θεάτρου Τάσο Ράτζο και έχει ως έδρα της την πόλη της Θεσσαλονίκης. Με σταθερά βήματα αναπτύσσει συνεχώς τις δράσεις της και χαράσσει τη δική της ξεχωριστή πορεία στο εκπαιδευτικό δημιουργικό θέατρο.
Πρωταρχικός στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία παραστάσεων παιδικού και εφηβικού θεάτρου που να προσφέρουν στους θεατές τους μια ολοκληρωμένη θεατρική εμπειρία. Τα παιδιά και οι έφηβοι αφήνουν τον ρόλο του παθητικού θεατή και παίρνουν μέρος στην παράσταση: σε επιλεγμένες στιγμές η δράση σταματάει κι εκεί το παιδί προβληματίζεται, εκφράζει τις ιδέες του και επικοινωνεί ουσιαστικά με τους ηθοποιούς και τους συμμαθητές του.
Τα θέματα των παραστάσεών μας αντλούνται τόσο από την ελληνική λαϊκή παράδοση (ελληνικά λαϊκά παραμύθια, μύθοι του Αισώπου) όσο κι από την αρχαία ελληνική γραμματεία («Ελένη» του Ευριπίδη, «Οδύσσεια» του Ομήρου ).
Με τους κατάλληλους συνεργάτες και βαθιά γνώση του αντικειμένου, δημιουργούμε παραστάσεις που μπορούν να μεταφερθούν και να παρουσιαστούν οπουδήποτε, με το μικρότερο δυνατό κόστος, προκειμένου να κάνουμε το ποιοτικό θέατρο προσιτό σε όλα τα παιδιά.
Οι παραστάσεις μας ταξιδεύουν στα σχολεία για να ενισχύσουν τη δουλειά των εκπαιδευτικών και να προσφέρουν μια ώρα μαγείας στην αίθουσα διδασκαλίας. Για λίγο, ο χώρος του σχολείου αλλάζει χαρακτήρα και μέσα από τη διάδραση και τη βιωματική συμμετοχή, οι μαθητές μοιράζονται εμπειρίες, ιδέες αλλά και συναισθήματα. 


Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές παίρνουν δωρεάν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων για πριν και μετά την παράσταση, το οποίο έχουν σχεδιάσει η Μελίνα Χατζηγεωργίου, καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., η Άννα Παπαφίγκου, θεατρολόγος, ειδικευμένη στο Drama in Education, και η Φλώρα Σπύρου, εκπαιδευτικός ειδικευμένη στο θέατρο στην εκπαίδευση.
Σε συνεργασία με τους κατάληλλους φορείς διοργανώνουμε δωρεάν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς μεταφέροντάς τους γνώσεις και τεχνικές από τη σύγχρονη θεατρική παιδεία. Επίσης, στα πλάισια της κοινωνικής προσφοράς και με μοναδική προτεραιότητα τα παιδιά, δίνουμε δωρεάν παραστάσεις σε ιδρύματα και νοσοκομεία.

Από την Άνοιξη του 2016 η ομάδα μας διοργανώνει το ετήσιο φεστιβάλ «Ελένη», το οποίο δίνει «βήμα» στους έφηβους μαθητές να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε ένα πραγματικό θέατρο με θέματα που αφορούν το μύθο της Ελένης.
Παραστάσεις:2012-2013: Ο «Μικρός Βορράς» πρωτομπήκε στις σχολικές αίθουσες με τη διαδραστική παράσταση «Η Μυλωνού» την άνοιξη του 2012 και συνέχισε με τον «Αίσωπο... σε κόμικ» την περίοδο 2012-2013. Το χειμ. Η ομάδα μας δίνει “αμματεία (“ Η ομυργικώνα του 2012 ο Τάσος Ράτζος διασκεύασε και σκηνοθέτησε την παράσταση «Από το Σφαγείο», ένα έργο βασισμένο στο αριστούργημα του Ιλάν Χατσόρ. Τότε ο «Μικρός Βορράς» άφησε τα σχολεία και μπήκε στα... στρατόπεδα. Για την ακρίβεια, τα πρώην στρατόπεδα «Παύλου Μελά» και «Κόδρα».

2013-2014: Την επόμενη σχολική χρονιά στην παρέα του «Μικρού Βορρά» μπήκε και ο «Μικρός Πρίγκιπας», ο οποίος πήρε το αγαπημένο του Τριαντάφυλλο και ξεκίνησαν μαζί το ταξίδι τους στα σχολεία.

2014-2015: Το 2014-2015 στην ομάδα προστέθηκε και ο «Κουκουμπλής», μια μουσικοθεατρική σύνθεση τριών ελληνικών λαϊκών παραμύθιών.

2015-2016: Την περίοδο 2015-2016 η ομάδα μας παρουσίασε τα «Παραμύθια στο ασανσέρ», που παίχθηκαν στο θέατρο Αυλαία, το «Αισώπου κόμιξ 2», μια νέα σύνθεση μύθων του Αισώπου σε διασκευή Σάκη Σερέφα, και δημιούργησε τη νεανική της σκηνή, με εναρκτήριο έργο αυτής την «Ελένη» του Ευριπίδη σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη.

2016-2017: Ως και το τέλος του 2016 ο «Κουκουμπλής», το «Αισώπου κόμιξ 2» και η «Ελένη» θα συνεχισουν να κρατούν παρέα σε παιδιά και εφήβους, ενώ από τα Χριστούγεννα στην παρέα προστίθεται ο «Χρουσαϊτός Άτυς και η βασιλιοπούλα Ροδογάλη», ένα μικρασιάτικο λαϊκό παραμύθι που θα διατηρεί την αυθεντική Σμυρνέικη λαλιά, και στη νεανική μας σκηνή θα παρουσιαστεί η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.


Οι συντελεστές


Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη, όπου και κατοικεί. Είναι απόφοιτος της ανώτερης δραματικής σχολής  "Ανδρέας Βουτσινάς" και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και φωνητικής (σύστημα Stanislavski και μέθοδος του Actors Studio, φωνητική, σεμινάριο "Studio κλόουν", τεχνική της απαγγελίας, σεμινάριο υποκριτικής on camera κ.α). Έχει συμμετάσχει σε πλήθος επαγγελματικών παραστάσεων, από τις οποίες αναφέρονται ενδεικτικά οι συνεργασίες του με τον σκηνοθέτη Τάσο Ράτζο ( "Αισώπου Κόμιξ 2 ", "Ο μικρός πρίγκιπας" του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ, "Σφαγείο" του Ιλάν Χατσόρ), και με τον σκηνοθέτη Θάνο Νίκα ( "Το αριστούργημα ή The Re-Mohamed-ty Show" του Christian Lollike, "Φαίδρας έρως" της Sarah Kane, "Σαλώμη" του Οσκαρ Ουάϊλντ κ.α) καθώς και με τον Αλέξανδρο Κωχ ( "Invasion!" του Jonas Hassen Khemiri). Επίσης έχει συμμετάσχει σε ταινίες μικρού μήκους και σε τηλεοπτικά και διαδικτυακά διαφημιστικά σποτ.Ο Σάκης Σερέφας γράφει ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, μελέτες για πόλεις, για τόπους και για ποιητές, μεταφράσεις και ανθολογίες. 
 
Ο Μάρκος Τότσκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής “Ανδρέας Βουτσινάς” και πτυχιούχος μηχανικός αυτοματισμού των Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων υποκριτικής (μέθοδος Grotowski, μέθοδος Stanislavski, φωνητική κ.α.) και έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε πολλές επαγγελματικές παραστάσεις. Πιο  συγκεκριμένα, έχει παίξει στο “Αισώπου κόμιξ” σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, στο “Η δημιουργία του κόσμου και άλλες business” του Άρθουρ Μίλερ σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κωχ, στο χοροθέατρο “Σταγόνα μέσα” σε σκηνοθεσία Μέλπως Βασιλικού, και σε παιδικές παραστάσεις για παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας με δραματοποίηση μύθων του Αισώπου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Κοτανίδη. 

Η Μαρίτα Τσαλκιτσόγλου είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και του Μεταπτυχιακού του τμήματος. Έκανε μετεκπαίδευση στη Νέα Υόρκη, στο Atlantic Theatre Company και στο Θεατρικό Εργαστήρι του Κθβε. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός θεατρικής αγωγής στο Δήμο Σταυρούπολης και ως αναπληρώτρια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, την ομάδα Passatempo, το θέατρο ΔΕΝ και τη θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς.